A+ A A-

Συλλογές στην Ελλάδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κυπριακή συλλογή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνει γύρω στα 850 αντικείμενα που καλύπτουν τις περιόδους από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η πλειοψηφία τους είναι κεραμικά αγγεία και ειδώλια, ενώ υπάρχουν και λίθινα γλυπτά (160 αντικείμενα) και μεταλλικά αντικείμενα (55). Η συλλογή σχηματίστηκε σταδιακά, από τη δεκαετία του 1870 έως τα τέλη του 20ου αιώνα, από αγορές, κατασχέσεις ή δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων ή συνόλων. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από την Κύπρο, αν και ο τρόπος απόκτησής τους δεν μας επιτρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για όλα.
Μέχρι το 2008, η συλλογή παρέμενε άγνωστη, καθώς μόνο κάποια μεμονωμένα αντικείμενα είχαν εκτεθεί ενταγμένα στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, ώστε να συσχετίζονται με αντίστοιχα εκθέματα από το χώρο του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής ανακαίνισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώθηκε έκθεση με 180 από τα αντικείμενα της κυπριακής συλλογής, η οποία εγκαινιάστηκε επισήμως στις 18 Μαρτίου 2009. Πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια χορηγίας από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη,  το οποίο εξέδωσε και τον οδηγό της συλλογής.
Η έκθεση καταλαμβάνει μία από τις μικρές αίθουσες στον άνω όροφο του μουσείου και έχει αυτόνομο χαρακτήρα και σύγχρονο μουσειακό σχεδιασμό. Τα αντικείμενα παρουσιάζονται με σαφή χρονολογική σειρά, ενώ είναι οργανωμένα σε ομάδες ανά κατηγορία υλικού (πήλινα ειδώλια, αγάλματα, αγγεία, χάλκινα). Υπάρχει επαρκές εποπτικό υλικό, που αναφέρεται τόσο στις κατηγορίες των εκτιθέμενων αντικειμένων ειδικά, όσο και στην ιστορική εξέλιξη της Κύπρου γενικότερα. Παρόλα αυτά, οι συσχετισμοί με τον ελλαδικό χώρο είναι ελάχιστοι. Έτσι, η έκθεση είναι σχετικά αποκομμένη από το υπόλοιπο μουσείο, που αφορά αποκλειστικά την ελληνική αρχαιότητα και δεν έχει τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα των μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο κοκ.

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ, Β. (2003). Αρχαία κυπριακή τέχνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Αθήνα: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη


sil ell 001 bigΠήλινα ειδώλια ιππέων, Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδος [ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ, Β. (2003). Αρχαία κυπριακή τέχνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Αθήνα: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, σελ. 84, νο. 149 και νο. 150]






sil ell 002 bigΠρόσκληση στα επίσημα εγκαίνια της κυπριακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (18 Μαρτίου 2008)







sil ell 003 big








Κυπριακή συλλογή Ζιντίλη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η κυπριακή συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτελείται από 784 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική περίοδο ως τα πρώιμα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό αγγείων, αλλά και πήλινα και λίθινα ειδώλια, αγάλματα, χάλκινα και γυάλινα αντικείμενα και κοσμήματα. Δημιουργήθηκε το 2002, ως αποτέλεσμα της παραχώρησης, με τη συγκατάθεση του κυπριακού κράτους, μεγάλου μέρους της ιδιωτικής συλλογής του Θάνου Ν. Ζιντίλη από τον συλλέκτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υπό τη μορφή δανείου μακράς διαρκείας, συγκεκριμένα είκοσι πέντε χρόνων. Μέχρι τότε, μεγάλος μέρος της συλλογής, περί τα επτακόσια  βρισκόταν ως δάνειο στο Allard Pierson Museum του Universiteit van Amsterdam, ενώ μικρότερο τμήμα ήταν στην Λευκωσία.
Η έκθεση των κυπριακών αντικειμένων άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό το 2005. Τα εκθέματα είναι οργανωμένα κατά χρονολογική σειρά, ενώ υπάρχουν και κάποιες θεματικές ενότητες (πήλινα ειδώλια, πλαστική σε λίθο, γυάλινα αγγεία και γραφή) με σχετικά κείμενα, ενώ πληροφορίες υπάρχουν και για την κυπριακή χλωρίδα και πανίδα, τον συλλέκτη και την ιστορία της συλλογής, καθώς και για την ιστορία της Κύπρου από τα νεολιθικά ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Το εποπτικό υλικό είναι κυρίως γραπτό,  ενώ η εικονογράφηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επιπλέον, παρά την έμφαση που δίνουν τα κείμενα στο συσχετισμό της Κύπρο με τον ελλαδικό χώρο, δεν παρέχεται καθόλου σχετικό συγκριτικό υλικό. Βέβαια, η απουσία συγκριτικού υλικού είναι γενικότερο πρόβλημα, καθώς, εκτός από την Ελλάδα,  δεν υπάρχουν συσχετισμοί και με τις γειτονικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αίθουσα, όπου εκτίθεται η κυπριακή συλλογή βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του μουσείου, σαφώς διαχωρισμένη από τους χώρους έκθεσης των ελληνικών συλλογών στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Έτσι, το κυπριακό σύνολο μοιάζει απομονωμένο, ενώ η εξέλιξη του κυπριακού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα παρουσιάζεται ως ένα αυτόνομο φαινόμενο.

 LUBSEN-ADMIRAAL, S. (2004). Ancient Cypriot art. The Thanos N. Zintilis collection. Athens: N. P. Goulandris Foundation-Museum of Cycladic Art



sil ell 004 bigΣταυρόσχημα ειδώλια-περίαπτα από πικρολίτη, Χαλκολιθική περίοδος [LUBSEN-ADMIRAAL, S. (2004). Ancient Cypriot art. The Thanos N. Zintilis collection. Athens: N. P. Goulandris Foundation-Museum of Cycladic Art, σελ.264, νο. 6-13]






sil ell 005 bigΆποψη της αίθουσας όπου εκτίθεται η κυπριακή συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης [© Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]






Κυπριακή συλλογή στο Μουσείο Μπενάκη
Οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνουν γύρω στα 250 αντικείμενα με προέλευση την Κύπρο.  Από αυτά, 159 ανήκουν στη συλλογή προϊστορικών, αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων. Έχουν αποκτηθεί μέσω δωρεών, αγορών, ενώ κάποια από αυτά ανήκαν στην συλλογή του Αντώνη Μπενάκη. Τέλος, 22 από αυτά έχουν παραχωρηθεί με τη μορφή δανείου μακράς διαρκείας από το Κυπριακό Μουσείο.
Από το σύνολο αυτό εκτίθενται όλα τα αντικείμενα του δανείου και το γύρω στο ένα τέταρτο των υπολοίπων. Σε αντίθεση με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι κυπριακές αρχαιότητες εδώ έχουν τοποθετηθεί δίπλα στις αντίστοιχες ελλαδικές, ώστε να αναπαρασταθεί αποτελεσματικά ο συσχετισμός Κύπρου και ελλαδικού χώρου. Έτσι, συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός από τους κύριους στόχους του μουσείου: την παρουσίαση της «εξακτίνωσης» του Ελληνισμού στην Μεσόγειο, δηλαδή την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Σικελία, την Κάτω Ιταλία, την Αίγυπτο κοκ. Έτσι, το κυπριακό υλικό μοιάζει να «εξαφανίζεται» ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα των προθηκών και είναι απαραίτητο να κάνει κανείς ιδιαίτερη προσπάθεια, προκειμένου να το εντοπίσει. Αυτό, βέβαια, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι προθήκες είναι ιδιαίτερα γεμάτες με αντικείμενα, πράγμα που δεν επιτρέπει την προσθήκη επαρκούς εποπτικού υλικού, καθώς και την χρήση μέσων έμφασης.

 

Κυπριακή συλλογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου
Η κυπριακή συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμου αποτελείται από αντικείμενα που ανασκάφηκαν στο Ηραίο. Αυτά περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ειδωλίων από πηλό (450-500) και ασβεστόλιθο (171), που χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου ως τα μέσα του 6ου αιώνα. Τα περισσότερα από τα ειδώλια αυτά είχαν εισαχθεί από την Κύπρο, ενώ εντοπίσθηκε μικρή ομάδα που κατασκευάστηκε στη Σάμο από κύπριους τεχνίτες. Το κυπριακό σύνολο περιλαμβάνει και χάλκινους υποστάτες.
Μέρος της συλλογής των κυπριακών ευρημάτων του Ηραίου εκτίθεται σε καινούρια προθήκη χρηματοδοτημένη από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, η οποία παραδόθηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 2008. Τα εκθέματα έχουν οργανωθεί με χρονολογική σειρά και συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα μικρής έκτασης, σχετικά με την προέλευση, την χρονολογία και την τυπολογία τους. Επίσης, υπάρχει χάρτης που απεικονίζει τις θαλάσσιες διαδρομές και τις εμπορικές επαφές των αρχαίων Κυπρίων.

Κυπριακή συλλογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
Η κυπριακή συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου αποτελείται από αντικείμενα που ανασκάφηκαν σε διάφορες θέσεις του νησιού, και προέρχονται κυρίως από ταφικά σύνολα.

 

Κυπριακή συλλογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Η κυπριακή συλλογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας περιλαμβάνει αντικείμενα, κυρίως κεραμικά αγγεία και όστρακα, που ανασκάφηκαν στο Λευκαντί, ιδιαίτερα σημαντική θέση της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Ο μικρός αριθμός των εκτεθειμένων κυπριακών αντικειμένων είναι ενταγμένα στις προθήκες, όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα ευρήματα από την παραπάνω θέση.




Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 18:00

Έρευνα - οργάνωση υλικού: Αναστασία Λερίου

blank page | έντυπη και ηλεκτρονική επικοινωνία